История

Учебно дело в село Горни Богров съществува от 50-те години на XIX век. Първоначално учебния процес се случва в къщата на Митър Чуклев. Най-ранното /училище е било направено в черковния двор. Състояло се от две стаи и малка канцелария и първи учител е Георги Байрактаров. В първите години след освобождението броят на учениците нараства и обучението е било до 4-то отделение в слети класове. Писали са на плочи с калем и е преподавал един учител. Чиновете са били изцяло дървени и са сядал по 5-6 деца. По думите на учителя Младенов училището се е казвало „ цар Иван Асен II“. Учениците били предимно момчета, защото на момичетата не им е било разрешено да учат.

Веднага след Освобождението става задължително началното образование. Като образованието се провежда в четири отделения. От 1921/1922 година започва редовно обучение на ученици от първи клас, следващата втори и едва на следващата година редовна прогимназия с трите класа.

През 1923 година започва строеж на сегашната сграда на училището, която е открита през 1925 година. Събират се заедно началния и прогимназиалния етап. Като учители се посочват Гиздов, Невена Въчева, Хашъмова и Мария Драгостинова. Към средата на 30-те години директор и учител по Български език и литература е Григор Андреев. Така училището става единственото в района с пълно основно образование от I-во отделение до III клас. В училището идват да учат ученици от Бухово, Долни Богров, Мусачево и др.

Из “с. Горни Богров, преди и сега”